Verandermanagement:
Alles wat je moet weten
Bij SPRING TODAY hebben we twintig jaar ervaring met verandermanagement. We hebben al onze kennis over dit onderwerp voor je verzameld en opgeschreven, inclusief waarom het zo belangrijk is en een aantal best practices voor een succesvolle implementatie.
Maar wat houdt verandermanagement eigenlijk in?
Verandermanagement is een systematisch, doordacht proces om veranderingen door te voeren in organisaties.
Want de wil om te veranderen is niet voldoende; er moeten bepaalde stappen worden doorlopen en mensen worden meegenomen om een transformatie succesvol te maken. Dit proces noemen we verandermanagement.
Wil jij meer leren over verandermanagement? Dan ben je hier op de goede plek. Deze onderwerpen staan centraal:
- Wat is verandermanagement?
- De voordelen van verandermanagement
- De business case
- Verandermanagementmodellen
- Wat zijn de grootste uitdagingen?
- De rol van een verandermanager
Als je nieuw bent in de wereld van verandermanagement, maak je in dit artikel kennis met de potentiële valkuilen – maar ook met de rijke beloningen die je te wachten staan na een succesvolle transformatie. Klaar voor de start?Klaar om uit te varen?
Wat is verandermanagement?
Verandermanagement is cruciaal in deze snel veranderende wereld die in het teken staat van VUCA: volatility, uncertainty, complexity en ambiguity, oftewel wisselvallig, onzeker, complex en ambigu. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen om relevant te blijven. Denk aan bedrijfstransformaties, duurzaamheidsinitiatieven, digitale transities of veranderende leiderschapsstijlen.
Daarom is effectief verandermanagement zo belangrijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat projecten met een gestructureerde veranderaanpak 6x (!) meer kans van slagen hebben (Prosci, 2020).
Maar wat is verandermanagement precies?
Verandermanagement is het proces waarbij werknemers, teams en organisaties door een transformatie heen worden begeleid.
In tegenstelling tot projectmanagement richt verandermanagement zich vooral op de ‘menselijke kant’ van verandering. Hoe zorg je ervoor dat mensen de verandering niet alleen accepteren, maar ook omarmen en hun gedrag hierop aanpassen?
Voordat we de grootste voordelen en uitdagingen uitlichten, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de definitie van verandermanagement.
“Initiatieven met een gestructureerde veranderaanpak hebben 6x meer kans van slagen.”
(Prosci, 2020)
De voordelen van verandermanagement
Zoals je hierboven al las, is verandermanagement een cruciale voorwaarde om een transformatie in je organisatie te laten slagen. Maar naast de voordelen van het bereiken van het gewenste resultaat, biedt verandermanagement nog veel meer voordelen, zoals:
-
Je creëert een gedeelde visie voor de toekomst
-
Als de transformatie goed wordt uitgevoerd, vertaalt zich dit in meer engagement van je werknemers.
-
Je organisatie wordt beter in communicatie en change leadership.
-
Het wordt makkelijker om binnen het budget en de planning te blijven.
-
Het verandervermogen van je organisatie wordt groter.
Wanneer je deze voordelen meeweegt in je beslissing, zul je zien dat verandermanagement geen kostenpost is, maar een investering…
De business case
Ondanks het feit dat verandermanagement de kans op succes verhoogt, moet 76% van de projectmanagers deze investering nog steeds moeten rechtvaardigen tegenover het topmanagement.
Hoe pak je dit aan? Door hun taal te spreken. Maak dus een business case voor verandermanagement met een uitgebreide kosten-batenanalyse.
Aan de kostenkant zitten onder andere de resources die je nodig hebt (zoals verander- en projectmanagers), trainingen, evenementen en andere materialen.
De opbrengsten zijn bijvoorbeeld de kosten die kunnen worden bespaard en risico’s die worden vermeden door te investeren in een succesvolle transformatie. Neem in je analyse ook de impact op deze drie mensgerichte ROI-factoren mee:
- Adoptiesnelheid: hoe snel omarmen mensen de nieuwe manier van werken?
- Totale adoptie: hoeveel procent van de werknemers past uiteindelijk de nieuwe manier van werken toe?
- Bekwaamheid: hoe effectief omarmen mensen de nieuwe manier van werken?
Het kost veel tijd om deze data te verzamelen en hier een 'business case voor change' van te maken. Toch is het zeker de moeite waard als dit je helpt om het leiderschapsteam te overtuigen van de toegevoegde waarde. Het draagvlak wat je hiermee creëert komt gedurende de hele transformatie van pas.
Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan onze gids voor het maken van een business case en start vandaag nog met het berekenen van de impact van verandermanagement op je volgende transformatie.
Verandermanagementmodellen
Ervaren verandermanagers maken vaak gebruik van verandermanagementmodellen om het proces te vereenvoudigen.
Waarom? Verandering is complex. En zoals je weet, is het belangrijk hoe deze verandering wordt doorgevoerd. Hier komen nou eenmaal bepaalde stappen bij kijken. Gelukkig is dit niet de eerste keer dat een bedrijf verandert. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een bewezen verandermodel geeft je een goede uitgangspositie om verandering te implementeren.
Maar de verschillende verandermodellen zijn niet meer op twee handen te tellen, dus welke kies je dan? Er zijn er maar een paar die echt als vernieuwend worden gezien, of als ‘must-have’ voor in je toolbox.
Dit zijn:
McKinsey 7-S Model
Welk model je kiest, hangt af van de organisatie en de specifieke veranderuitdaging. Sommige modellen zijn meer procesgericht, terwijl andere modellen focussen op de menselijke kant. Door met verschillende verandermodellen te experimenteren, kom je erachter welk model het beste bij jouw organisatie past. Je kunt ook elementen van verschillende modellen combineren en je eigen verandermodel creëren.
Naast verandermanagementmodellen is er ook een groot aantal change management tools en templates beschikbaar. Deze kunnen jouw werk veel makkelijker maken, dus gebruik ze vooral. Ook hier kun je de tools weer aanpassen zodat deze aansluiten bij je eigen organisatorische context.
Wat zijn de grootste uitdagingen?
Begrijp me niet verkeerd: bij SPRING TODAY stroomt verandermanagement door onze aderen. Wij vinden alles aan change management geweldig. Tegelijkertijd realiseren we ons dat dit voor business leaders niet altijd even makkelijk is.
Veel voorkomende uitdagingen zijn:
- Een verandering is nog niet afgerond of er staat alweer een nieuwe voor de deur.
- De organisatie bereidt zich voor op een grote transformatie. Hoe betrekken we onze mensen hierbij?
- Medewerkers begrijpen niet waarom de verandering nodig is en werken niet mee.
- Gebrek aan steun en voorbeeldgedrag van senior leiders.
- Het lukt leiders niet om de boodschap duidelijk over te brengen en met weerstand om te gaan.
- Mensen zitten niet op één lijn over de richting die we moeten inslaan.
- De verandering is ingezet zonder de benodigde ondersteuning, change leadership, de juiste stakeholders, en een goede opzet voor project-/programmamanagement.
- Binnen de organisatie missen we de vaardigheden voor de nieuwe manier van werken.
- We behalen onze resultaten niet vanwege een gebrekkige adoptie.
Ja, het is een flinke lijst. Qua omvang, maar ook inhoudelijk. Gelukkig weet een ervaren verandermanager precies wat er nodig is om de meeste van deze uitdagingen – of zelfs allemaal – het hoofd te bieden. Laten we de rol van een verandermanager eens in meer detail bekijken.
De rol van een verandermanager
Verandermanagers zijn verantwoordelijk voor het implementeren van de gewenste verandering in een organisatie. Ze zijn uitgerust met change management tools en modellen, zoals de voorbeelden hierboven. Zo weten ze bijvoorbeeld wanneer ze welk model moeten toepassen, en zetten deze tools in om het veranderinitiatief succesvol vorm te geven en uit te voeren.
Maar verandermanagers doen zoveel meer dan alleen modellen in praktijk brengen. Verandering vindt niet plaats in isolatie: verandermanagers hebben sociale vaardigheden nodig om zich in complexe omgevingen met verschillende stakeholders te bewegen. Een goede verandermanager weet leiders te inspireren om het goede voorbeeld te geven, en medewerkers om van zich te laten horen.
Een goede verandermanager is empathisch, luistert goed, en kan bijna intuïtief aanvoelen wat er speelt. Dit moet hij/zij vervolgens kunnen onderbouwen met data, voordat de statistieken weer terug worden vertaald naar echte verhalen. En ondertussen blijft het veranderdoel altijd centraal staan.
Ben jij op zoek naar een verandermanager die echt impact kan maken? Iemand die je organisatie helpt om succesvoller te worden? Die vertraging en onnodige kosten kan voorkomen, risico’s beperkt en een soepele implementatie mogelijk maakt? Iemand die de taal spreekt, de uitdagingen van vandaag begrijpt, en weet hoe je een winnende organisatie creëert?
Wij helpen je graag. SPRING TODAY is de enige niche speler die zich exclusief richt op werving- en selectiediensten om verander- en transformatiemanagers te vinden voor Top 100 organisaties. Wij hebben de kennis en het netwerk om jou te helpen!
Klaar om je verandervermogen te versnellen?
Samen met SPRING TODAY vind je de beste verander- en transformatieprofessionals voor jouw organisatie.
Neem geen genoegen met de eerste de beste ‘verandermanager’. Kies voor een echte professional die de taal spreekt en weet hoe je een winnende organisatie creëert.
Laat hier je gegevens achter, zodat wij je kunnen helpen om complexe veranderingen door te voeren in je organisatie.
Change management | Aanvraag landingspagina
Klaar om je verandervermogen te versnellen?
Samen met SPRING TODAY vind je de beste verander- en transformatieprofessionals voor jouw organisatie.
Neem geen genoegen met de eerste de beste ‘verandermanager’. Kies voor een echte professional die de taal spreekt en weet hoe je een winnende organisatie creëert.
Laat hier je gegevens achter, zodat wij je kunnen helpen om complexe veranderingen door te voeren in je organisatie.