Verandermanagement:
Alles wat u moet weten

Ahh, verandering. Je houdt ervan of je haat het. Hoe je het ook bekijkt,
omgaan met verandering is tegenwoordig een essentieel onderdeel van elke toonaangevende organisatie.

Bij SPRING TODAY hebben we tientallen jaren ervaring met change management. Daarom hebben we besloten om alles wat we weten over dit onderwerp op te schrijven, inclusief waarom het belangrijk is en een aantal best practices voor een succesvolle implementatie.
Maar laten we het eerst over de definitie hebben.

Verandermanagement is een systematisch en weloverwogen proces om veranderingen in organisaties door te voeren.

Want alleen het wensen van verandering is niet voldoende; er zijn stadia te doorlopen en mensen te betrekken om een transformatie tot een succes te maken. Dit proces wordt verandermanagement oftewel Change Management genoemd.

Als je meer wilt weten over Change Management, is dit een goede plek om te beginnen. We duiken in de volgende onderwerpen:

 • Wat is change managementt?
 • Voordelen van verandermanagement
 • De business case
 • Change management modellen
 • Wat zijn de grootste uitdagingen?
 • De rol van een change manager

Als change management nieuw voor je is, zal dit artikel je ogen openen voor de potentiële gevarenzones, maar ook voor de verborgen pot(ten) met goud aan het einde van een succesvolle transformatie.
Klaar om uit te varen?

Wat is change managementt?

Change management is van vitaal belang in de snel evoluerende "VUCA"-wereld van vandaag, die gekenmerkt wordt door volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen om relevant te blijven - door middel van bedrijfstransformaties, duurzaamheidsinitiatieven, digitale overgangen of veranderende leiderschapsstijlen.

Daarom is effectief change management zo belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat projecten met een uitstekende change management zes keer (!) meer kans hebben om hun doelstellingen te halen (Prosci, 2020). 

Maar wat is change management precies?

Change management is het proces om medewerkers, teams en organisaties door een transformatie te leiden.

In tegenstelling tot projectmanagement richt change management zich vooral op "de mensenkant" van verandering. Hoe zorg je ervoor dat mensen de veranderingen niet alleen accepteren, maar ook overnemen? 

Voordat je je verdiept in de belangrijkste voordelen en uitdagingen, moet je ervoor zorgen dat je een volledig begrip krijgt van de definitie van change management ten eerste.

"Initiatieven met uitstekend verandermanagement hebben 6 keer meer kans om de doelstellingen te halen dan initiatieven met slecht verandermanagement."
(Prosci, 2020)

Voordelen van verandermanagement

Zoals hierboven vermeld, speelt change management een centrale rol in succesvolle organisatorische transformaties. Maar naast de voordelen die het bereiken van het gewenste resultaat met zich meebrengt, zijn er meerdere extra voordelen van change management, zoals:

 • Je creëert een gedeelde visie op de toekomst

 • Als je het goed doet, zullen je werknemers meer betrokken raken

 • Je organisatie wordt meer bedreven in communicatie en leiderschap bij verandering

 • Je hebt meer kans om binnen het budget te blijven en de tijdlijnen te halen

 • Je organisatie is haar verandervermogen aan het aanscherpen

Gezien deze voordelen is het zinvol om change management te zien als een investering in plaats van een kostenpost...

De business case

Ondanks het overweldigende bewijs dat change management de kans op succes vergroot, 76% van de projectmanagers deze investering nog steeds moeten rechtvaardigen tegenover het topmanagement.

Hun taal spreken is je beste kans om een goedkeuring te krijgen. Maak dus een business case voor change management met een duidelijke en grondige kosten-batenanalyse.

Neem aan de kostenkant de mensen mee die je nodig hebt (bijv. veranderings- en projectmanagers), de kosten van trainingen en evenementen, en de change management materialen. 

Denk aan alle kosten die vermeden kunnen worden en de risico's die beperkt kunnen worden door te investeren in uitstekende change management. Bereken ook de impact van change management op deze drie mensgerelateerde ROI-factoren:

 • Snelheid van adoptie: Hoe snel adopteren mensen de nieuwe manier van werken?
 • Eindgebruik: Welk percentage werknemers neemt de nieuwe manier van werken over?
 • Bekwaamheid: Hoe effectief zijn mensen in het overnemen van de nieuwe manier van werken?

Het is een hele klus om deze gegevens te verzamelen en te bundelen in een business case voor veranderingmaar het is het waard als het betekent dat je het leiderschapsteam overtuigt van de toegevoegde waarde van change management. Geloof ons, hun buy-in zal essentieel zijn tijdens de transformatie.

Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Bekijk onze business case gids en begin met het berekenen van de impact van change management voor uw volgende transformatie.

Change management modellen

Ervaren verandermanagers gebruik van change management modellen om het proces te vergemakkelijken.

Waarom? Verandering is complex. En we hebben al besproken dat de manier waarop de verandering wordt beheerd van belang is. Er zijn bepaalde stappen te nemen en mensen te betrekken. Gelukkig is dit allemaal al eerder gedaan - met succes. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een bewezen verandermodel geeft je een goede uitgangspositie om veranderingen door te voeren.

Maar welk veranderingsmodel moet je kiezen? Er zijn waarschijnlijk een tiental verschillende veranderingsmodellen op de markt, maar slechts een handvol waarvan de beste veranderingsleiders het erover eens zijn dat ze een "must-have" zijn in hun gereedschapskist of iets nieuws op tafel leggen.

Dit zijn:

Welk model je moet gebruiken hangt af van de organisatie en de specifieke veranderuitdaging. Sommige modellen zijn meer procesgericht, terwijl bij andere de mens centraal staat. Door te experimenteren met een paar verschillende veranderingsmodellen kunt u ontdekken welk model het beste past bij jouw organisatie, of je kunt elementen van elk model nemen en jouw eigen verandermodel creëren.

Naast change management modellen zijn er ook talloze change management tools en sjablonen beschikbaar voor wie wil zoeken. Dit zal je werk zeker gemakkelijker maken. Maak dus gebruik van wat er beschikbaar is en pas het indien nodig aan je eigen organisatorische context aan.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

Begrijp me niet verkeerd - op Spring Today zijn we geobsedeerd door change management. We vinden er alles aan geweldig. Tegelijkertijd erkennen we de worstelingen die bedrijfsleiders hebben bij het zetten van hun eerste (of latere) stappen.

Veel voorkomende uitdagingen zijn:

 • Eén verandering is nog niet voltooid en een andere staat al voor de deur
 • We moeten een grote ommezwaai maken met de organisatie, hoe krijgen we mensen betrokken?
 • Mensen begrijpen niet waarom de verandering nodig is en doen niet mee.
 • Gebrek aan steun en voorbeeldgedrag van het hogere leiderschap
 • Leiderschap worstelt met het overbrengen van de boodschap en het ombuigen van weerstand
 • De mensen zijn het niet eens over de richting die we op moeten...
 • De verandering is gestart zonder inbedding van sponsoring, verandereiderschap, de juiste belanghebbenden en een goede opzet van het programmamanagement.
 • Binnen de organisatie hebben we te maken met een gebrek aan capaciteiten voor de nieuwe manier van werken.
 • Wij bereiken onze resultaten niet omdat de goedkeuring te wensen overlaat.

Ja, het is een grote lijst. In omvang en inhoud. Gelukkig weet een ervaren change manager hoe om te gaan met de meeste - zo niet alle - uitdagingen. Laten we de rol van een change manager eens nader bekijken.

De rol van een change manager

Verandermanagers zijn verantwoordelijk voor het implementeren van de gewenste verandering in een organisatie. Ze zijn uitgerust met de nodige change management tools en modellenzoals die hierboven zijn genoemd. Ze weten wanneer ze welk model moeten kiezen en ze kunnen deze hulpmiddelen gebruiken om het veranderingsinitiatief succesvol te structureren en uit te voeren.

Maar verandermanagers zijn veel meer dan "beoefenaars van modellen". Verandering gebeurt niet geïsoleerd. Verandermanagers moeten dus beschikken over de interpersoonlijke vaardigheden om te navigeren door complexe omgevingen met verschillende groepen belanghebbenden. Ze moeten leiders kunnen inspireren om voorbeeldgedrag te vertonen, terwijl ze tegelijkertijd medewerkers aanmoedigen om hun stem te laten horen.

Ze moeten empathisch zijn, goed kunnen luisteren en bijna intuïtief aanvoelen wat er gaande is. Vervolgens moeten ze hun gevoel kunnen staven met gegevens, alvorens statistieken weer om te zetten in verhalen. Zonder daarbij het doel van de verandering uit het oog te verliezen.

Ben je op zoek naar een invloedrijke change manager? Iemand die de kans op succes vergroot, projectvertragingen en onnodige kosten helpt voorkomen, risico's beperkt en een soepele implementatie ondersteunt? Iemand die de taal spreekt, de uitdagingen van vandaag begrijpt en weet hoe je een winnende organisatie creëert?

Wij zijn er om u te helpen. SPRING TODAY is de enige nichespeler die uitsluitend search- en interimdiensten aanbiedt aan verandermanagers te werven voor toonaangevende organisaties. Laten we praten!

Klaar om jouw verandervermogen te verhogen?

Werk samen met SPRING TODAY om de beste Change & Transformation professionals naar jouw organisatie te halen.

Neem geen genoegen met zomaar een "transformatiemanager" - werk met een professional die de taal van het bedrijf spreekt en een winnende organisatie kan creëren.

Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen om met gemak door de complexiteit van change management te navigeren.

Change management | Aanvraag landingspagina

Klaar om jouw verandervermogen te verhogen?

Werk samen met SPRING TODAY om de beste Change & Transformation professionals naar jouw organisatie te halen.

Neem geen genoegen met zomaar een "transformatiemanager" - werk met een professional die de taal van het bedrijf spreekt en een winnende organisatie kan creëren.

Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je helpen om met gemak door de complexiteit van change management te navigeren.

Change management | Aanvraag landingspagina