Gids voor verandermanagers:
Van functiebeschrijving naar aanwervingstips

Als je dit leest, gefeliciteerd!
Je hebt de eerste stappen gezet naar een succesvolle transformatie.

"Wacht, wat?" Ja - alleen al door te beseffen dat jouw grote transformatie de steun verdient van een toegewijde verandermanager, bent u al twee sprongen voor op uw tegenhangers in andere organisaties.

De menselijke kant van verandering is een berucht onderschat gebied. En wat gebeurt er als je een verandering introduceert zonder de reacties daarop te sturen? Dan valt het stil. Mensen gaan zich verzetten of ze nemen het gewenste gedrag gewoon niet over.

Het is geen verrassing dat 2 van de 3 transformaties mislukken.
Maar wist u dat projecten met een uitstekende change management
6x meer kans op slagen hebben?

Met 20 jaar ervaring op het gebied van change managementis dit iets wat wij - op SPRING TODAY - keer op keer hebben ervaren. Een goede change manager maakt het verschil.

Zullen we er dan maar in duiken? 👇🏼

Een change manager is verantwoordelijk voor het managen van de menselijke kant van verandering door toezicht te houden op het hele spectrum van veranderingsactiviteiten.

Dit omvat het identificeren van de behoefte aan verandering, het ontwerpen van de transformatie, het opzetten van processen, het managen van belanghebbenden, het uitvoeren van de verandering en het monitoren van de reacties.

Verandermanagers zijn de drijvende kracht achter de evolutie van organisaties. Op deze pagina krijg je waardevolle inzichten in de rol van een change manager, waaronder:

Klaar om aan deze transformatie reis te beginnen
om de cruciale rol van een change manager te ontdekken?

Change manager functiebeschrijving

Het inhuren van een veranderings- of transformatiemanager is essentieel voor het implementeren van grote organisatorische veranderingen. Denk aan structuur-, cultuur-, proces- of technologietransformaties.

Een bekwame change manager zorgt ervoor dat deze veranderingen niet alleen worden geïmplementeerd, maar ook effectief worden overgenomen, waarbij de nadruk ligt op de 'menselijke kant van verandering' om iedereen aan boord te krijgen. Deze rol is een mix van generalistische en specialistische vaardigheden.

Om het nog complexer te maken, hangt je functieomschrijving sterk af van de organisatie en haar unieke veranderuitdaging.

Wil je meer weten over de rollen en verantwoordelijkheden van een change manager? Lees dan ons uitgebreide artikel over de change manager functieomschrijving voor meer informatie.

Drie soorten change agents

Change management wordt meestal uitgevoerd door een team dat bestaat uit verschillende soorten veranderingsagenten: veranderingsmanagers, projectmanagers en veranderingsleiders. 

In kleinere bedrijven overlappen deze rollen elkaar vaak, terwijl ze in grotere bedrijven van elkaar verschillen. Kijk eens naar de drie belangrijkste rollen binnen change management:

 • De projectmanager is verantwoordelijk voor het proces en zorgt voor een efficiënte en tijdige oplevering van transformaties.
 • De change manager houdt zich bezig met de menselijke kant van verandering en helpt werknemers om de veranderingen te omarmen.
 • Veranderingsleiderszoals teamleiders of directeuren, sturen de transformatie intern aan, promoten de doelstellingen en geven het goede voorbeeld. Ze worden ondersteund door verandermanagers.

Rollen en verantwoordelijkheden

Het selecteren van de ideale kandidaat voor uw veranderingsinitiatief is cruciaal en vereist kennis van de rollen en verantwoordelijkheden van een change manager.

De onderstaande aspecten voor succesvolle verandering laten zien uit welke elementen de functiebeschrijving change management bestaat:

 • Case for Change: Waarom moeten we veranderen?
 • Toekomstige staat: Hoe ziet de toekomst eruit?
 • Klaar voor verandering: Hoe goed zijn we voorbereid?
 • Leiderschap veranderen: Hoe gaan we verandering leiden?
 • Beheer van belanghebbenden en weerstand: Op wie heeft dit invloed?
 • Communicatie: Hoe gaan we mensen betrekken?
 • Training en ontwikkeling van mensen: Hoe gaan we mensen ontwikkelen?
 • Bedrijfsafstemming: Hoe stemmen we ons af op de business?
 • Cultuur: Hoe verankeren we verandering
 • Toezicht houden op verandering en kennisbeheer

Een breed scala aan verantwoordelijkheden en vaardigheden om op te letten! Dat roept de vraag op: Hoe huren we een change manager in?

Een breed scala aan vaardigheden om naar uit te kijken! Dat roept de vraag op:
Hoe huren we een change manager in?

Een change manager

Wanneer een change managerzoek je iemand met relevante ervaring, teamcompatibiliteit, beheersing van change management methodologieën en sterke interpersoonlijke vaardigheden. Klinkt als een makkie, toch?

Maar voor de meeste organisaties is het aantrekken van toptalent met praktijkervaring een grote uitdaging. Vooral omdat deze 'veranderingsunicorns' niet op uw telefoontje zitten te wachten. Sterker nog, ze hebben al drie nieuwe banen klaarliggen voordat hun huidige opdracht erop zit.

Via LinkedIn of je netwerk kan je hen misschien rechtstreeks bereiken. Of je kunt overwegen om samen te werken met een gespecialiseerde search & interim partner zoals SPRING TODAY! Wij hebben 20 jaar ervaring in het vakgebied en zijn persoonlijk verbonden met 80-90% van de top experts op het gebied van verandering en transformatie.

Interim change manager of vaste positie?

Je zou je nu kunnen voorstellen dat je een fulltime superheld in dienst neemt; iemand die permanent deel uitmaakt van je team, altijd klaar om je organisatie door veranderingen te loodsen. 

Maar in sommige gevallen kan het verstandig zijn om te kiezen voor een interim-veranderingsexpert! 

Om de juiste beslissing te nemen, is het cruciaal om de specifieke behoeften en ambities van je organisatie in overweging te nemen, evenals het soort veranderkundige expertise dat je nodig hebt.

Veel organisaties kiezen zelfs voor een combinatie van beide benaderingen. Ze versterken hun interne verandercapaciteit met een vaste positie en brengen expertise en een frisse blik in met een interim professional.

Moet je nog beslissen? Lees alles over de overwegingen en voordelen van het inhuren van een vast versus interim change manager.

Change manager vacatures

Op SPRING TODAY zoeken we momenteel mensen voor een aantal toonaangevende organisaties. Dit zijn spraakmakende banen en opdrachten die kunnen dienen als springplank voor je carrière. Ben je klaar voor de volgende stap?

Change manager vacatures

Op SPRING TODAY zoeken we momenteel mensen voor een aantal toonaangevende organisaties. Dit zijn spraakmakende banen en opdrachten die kunnen dienen als springplank voor je carrière. Ben je klaar voor de volgende stap?