Gids voor verandermanagers:
Van functieomschrijving tot aanwervingstips
Als je dit leest, gefeliciteerd!
Je hebt de eerste stappen gezet naar een succesvolle transformatie.

"Wacht, wat?" Ja - alleen al door te beseffen dat jouw grote transformatie de steun verdient van een toegewijde verandermanager, bent u al twee sprongen voor op uw tegenhangers in andere organisaties.

De menselijke kant van verandering is een berucht onderschat gebied. En wat gebeurt er als je een verandering introduceert zonder de reacties daarop te sturen? Dan valt het stil. Mensen gaan zich verzetten of ze nemen het gewenste gedrag gewoon niet over.

Het is geen verrassing dat 2 van de 3 transformaties mislukken.
Maar wist u dat projecten met uitstekend verandermanagement
6x meer kans op slagen hebben?

Met 20 jaar ervaring op het gebied van verandermanagementis dit iets wat wij - bij SPRING TODAY - keer op keer hebben ervaren. Een goede verandermanager maakt het verschil.

Zullen we er dan maar in duiken? 👇🏼

Een verandermanager is verantwoordelijk voor het managen van de menselijke kant van verandering door toezicht te houden op het hele spectrum van veranderingsactiviteiten.

Dit omvat het identificeren van de behoefte aan verandering, het ontwerpen van de transformatie, het opzetten van processen, het managen van belanghebbenden, het uitvoeren van de verandering en het monitoren van de reacties.

Verandermanagers zijn de drijvende kracht achter de evolutie van organisaties. Op deze pagina krijg je waardevolle inzichten in de rol van een verandermanager, waaronder:

Klaar om aan deze transformatieve reis te beginnen
om de cruciale rol van een verandermanager te ontdekken?

Functieomschrijving verandermanager

Het inhuren van een veranderings- of transformatiemanager is essentieel voor het implementeren van grote organisatorische veranderingen. Denk aan structuur-, cultuur-, proces- of technologietransformaties.

Een bekwame verandermanager zorgt ervoor dat deze veranderingen niet alleen worden geïmplementeerd, maar ook effectief worden overgenomen, waarbij de nadruk ligt op de 'menselijke kant van verandering' om iedereen aan boord te krijgen. Deze rol is een mix van generalistische en specialistische vaardigheden.

Om het nog complexer te maken, hangt je functieomschrijving sterk af van de organisatie en haar unieke veranderuitdaging.

Wil je je verdiepen in de rollen en verantwoordelijkheden van een verandermanager? Lees dan ons uitgebreide artikel over de functieomschrijving van een verandermanager voor meer informatie.

Drie soorten change agents

Veranderingsmanagement wordt meestal uitgevoerd door een team dat bestaat uit verschillende soorten change agents: verandermanagers, projectmanagers en veranderingsleiders. 

In kleinere bedrijven overlappen deze rollen elkaar vaak, terwijl ze in grotere bedrijven gescheiden zijn. Bekijk de drie belangrijkste rollen binnen verandermanagement:

 • De projectmanager is verantwoordelijk voor het proces en zorgt voor een efficiënte en tijdige oplevering van transformaties.
 • De verandermanager houdt zich bezig met de menselijke kant van verandering en helpt werknemers om de veranderingen te omarmen.
 • Veranderingsleiderszoals teamleiders of directeuren, sturen de transformatie intern aan, promoten de doelstellingen en geven het goede voorbeeld. Ze worden ondersteund door verandermanagers.

Rollen en verantwoordelijkheden

Het selecteren van de ideale kandidaat voor uw veranderingsinitiatief is cruciaal en vereist kennis van de rollen en verantwoordelijkheden van een verandermanager.

De onderstaande aspecten voor succesvolle verandering laten zien uit welke elementen de functiebeschrijving voor verandermanagement bestaat:

 • Zaak voor verandering: Waarom moeten we veranderen?
 • Toekomstige staat: Hoe ziet de toekomst eruit?
 • Klaar voor verandering: Hoe goed zijn we voorbereid?
 • Leiderschap veranderen: Hoe gaan we verandering leiden?
 • Beheer van belanghebbenden en weerstand: Op wie heeft dit invloed?
 • Communicatie: Hoe gaan we mensen betrekken?
 • Training en ontwikkeling van mensen: Hoe gaan we mensen ontwikkelen?
 • Bedrijfsafstemming: Hoe stemmen we ons af op de business?
 • Cultuur: Hoe verankeren we verandering
 • Toezicht houden op verandering en kennisbeheer

Een breed scala aan verantwoordelijkheden en vaardigheden om op te letten! Dat roept de vraag op: Hoe nemen we een verandermanager aan?

Een breed scala aan vaardigheden om op te letten! Dat roept de vraag op:
Hoe nemen we een verandermanager aan?

Een verandermanager aannemen

Wanneer een verandermanager aannemenzoek je iemand met relevante ervaring, teamcompatibiliteit, kennis van verandermanagementmethoden en sterke interpersoonlijke vaardigheden. Klinkt als een makkie, toch?

Maar voor de meeste organisaties is het aantrekken van toptalent met praktijkervaring een grote uitdaging. Vooral omdat deze 'veranderingsunicorns' niet op uw telefoontje zitten te wachten. Sterker nog, ze hebben al drie nieuwe banen klaarliggen voordat hun huidige opdracht erop zit.

Via LinkedIn of je netwerk kun je ze misschien rechtstreeks benaderen. Of je kunt overwegen om te werken met een gespecialiseerde search & interim partner zoals SPRING TODAY! Wij hebben 20 jaar ervaring op dit gebied en zijn persoonlijk verbonden met 80-90% van de top experts op het gebied van verandering en transformatie.

Interim verandermanager of vaste positie?

Je zou je nu kunnen voorstellen dat je een fulltime superheld in dienst neemt; iemand die permanent deel uitmaakt van je team, altijd klaar om je organisatie door veranderingen te loodsen. 

Maar in sommige gevallen kan het verstandig zijn om te kiezen voor een interim-veranderingsexpert! 

Om de juiste beslissing te nemen, is het cruciaal om de specifieke behoeften en ambities van je organisatie in overweging te nemen, evenals het soort veranderkundige expertise dat je nodig hebt.

Veel organisaties kiezen zelfs voor een combinatie van beide benaderingen. Ze versterken hun interne verandercapaciteit met een vaste positie en brengen expertise en een frisse blik in met een interim professional.

Moet je nog beslissen? Lees alles over de overwegingen en voordelen van het inhuren van een vaste versus interim verandermanager.

Verandermanager vacatures

Bij SPRING TODAY werven we momenteel mensen aan voor een aantal toonaangevende organisaties. Dit zijn spraakmakende banen en opdrachten die kunnen dienen als springplank voor je carrière. Ben je klaar om de volgende stap te zetten?

Verandermanager vacatures

Bij SPRING TODAY werven we momenteel mensen aan voor een aantal toonaangevende organisaties. Dit zijn spraakmakende banen en opdrachten die kunnen dienen als springplank voor je carrière. Ben je klaar om de volgende stap te zetten?