Sociale innovatie vereist transformatie. Innovatie betekent dat vooruitgang altijd mogelijk is. Het gaat dus niet om wat innovatie is, maar vooral om het proces. Het proces van in beweging zijn en blijven. Het "hoe".

Maar wat betekent dat concreet voor de bouwstenen die je nodig hebt om mensen in beweging te krijgen en te houden? En wat is het verschil tussen traditionele organisaties en organisaties die zich bezighouden met sociale innovatie?

Hieronder definiëren wij een aantal termen en zetten wij de verschillen met meer traditionele organisaties op een rij.

Sociale innovatie vraagt dus om andere elementen en middelen voor veel organisaties en mensen om uit hun comfortzone te stappen. Wil je Sociale Innovatie stimuleren, dan is het belangrijk om kaders los te laten en de energie die ontstaat te grijpen. De focus ligt op het samen grijpen van kansen. Niet afwachten, maar samen doen, uitproberen, ervan leren en vervolgens naar een volgend niveau kunnen.
Dit vraagt om ondernemerschap, samenwerking, reflectie & leervermogen, risico's durven nemen, kwetsbaar & kritisch durven en mogen zijn, nieuwsgierigheid en openstaan voor andere ideeën, creativiteit, wendbaarheid en verantwoordelijkheid nemen.

Een sterk onderbouwde doelstelling/focus is daarvoor een voorwaarde: Wat is de stip op de horizon/waar willen we uiteindelijk naar toe? Ook coachend/faciliterend leiderschap is hierbij een belangrijke factor. Om het proces van sociale innovatie verder te ondersteunen en te bekrachtigen is er inmiddels een groot aantal nieuwe (digitale) tools & methoden beschikbaar voor samenwerking, communicatie en leren. Tools & methoden die mensen en kennis sneller en makkelijker bij elkaar brengen.

Als je al deze bouwstenen gebruikt, ben je bezig met het 'hoe' en stimuleer je sociale innovatie. Samenwerken om verder te komen en te ontwikkelen. En om voortdurend mee te kunnen bewegen met de vraag uit de markt. Want innovatie houdt dus in dat vooruitgang altijd mogelijk is. Het gaat dus niet om 'wat' innovatie is, maar om het proces van in beweging zijn en blijven. Het "hoe".

 

Heeft u hulp nodig met uw verandering & transformatie uitdagingen?

SPRING TODAY levert de Change & Transformation experts die de taal van de organisatie spreken en de uitdagingen en complexiteit van de context begrijpen. Zij verbinden, creëren beweging en zetten een route uit naar "de organisatie van morgen!

Blog - contactverzoek