De wereld verandert sneller dan ooit. Zozeer zelfs dat men er een acroniem voor heeft bedacht. We leven in een "VUCA-wereld", zeggen ze. Vluchtig,

Onzeker, Complex en Ambigu.

Als gevolg hiervan moeten toonaangevende organisaties klaar zijn om zich voortdurend aan te passen om relevant te blijven. Dit kan gaan over allerlei soorten bedrijfstransformaties, het bereiken van duurzaamheidsdoelen, digitale transformaties, maar ook nieuwe manieren van werken, cultuur & leiderschapsontwikkelingsprogramma's. 

Wereldwijd streven veel bedrijven ernaar hun interne verandercapaciteit te vergroten. Dat betekent dat zij ervoor zorgen dat hun organisatie de juiste vaardigheden aantrekt en ontwikkelt om door voortdurende verandering te navigeren.

Het probleem is: verandering is helemaal niet gemakkelijk te bewerkstelligen.

Het gaat om mensen (die zich meestal verzetten tegen verandering), gedragsverandering (waarvan je weet dat het bijna onmogelijk is als je ooit een nieuw dieet of een nieuwe trainingsroutine hebt geprobeerd) en het doorkruisen van het complexe web van belanghebbenden en leiderschap - om er maar een paar te noemen.

Het is dus niet verwonderlijk dat 70% van alle projecten mislukken zonder gestructureerde veranderinitiatieven. We kunnen niet zomaar een transformatie ontwerpen en hopen dat het lukt. We moeten individuen in de organisatie helpen om de veranderingen te omarmen en aan te nemen. Welkom op het gebied van Change Management!

"Initiatieven met een uitstekende change management hebben 6 keer meer kans om de doelstellingen te halen dan initiatieven met een slechte change management."

(Prosci, 2020)

Change Management is het proces van het managen en begeleiden van individuen, teams en organisaties bij de veranderingen die nodig zijn om een gewenst resultaat te bereiken. Het is een gestructureerde aanpak, die meestal verschillende stadia omvat, zoals:

  1. De uitdaging ontdekken en begrijpen
  2. Beslissen hoe ermee om te gaan (visie & strategie)
  3. De wijziging uitvoeren
  4. Beveiligen en innoveren op basis van de lessen

Verandermanagement is een proces, maar ook een vaardigheid. Buiten het bereik van een specifiek project verwijst verandermanagement naar een reeks vaardigheden die organisaties en individuen kunnen verwerven om een verandermotor te creëren en beter uitgerust te zijn voor verandering. Bij SPRING TODAY noemen we dit het verandervermogen.

Bovendien vindt veranderbeheer plaats op 3 verschillende niveaus: individueel, project en onderneming.

  • Individueel: Medewerkers ondersteunen bij hun persoonlijke transformatie
  • Project: Een specifiek veranderingsproject implementeren om een bepaald resultaat te bereiken
  • Onderneming: Verbetering van het veranderingsvermogen binnen een organisatie

Hoewel er verschillende niveaus zijn, is change management gebaseerd op één centraal idee. Verandering gebeurt niet geïsoleerd. Het heeft invloed op mensen en organisaties. Daarom is - uiteindelijk - change management gericht op het helpen van uw medewerkers om veranderingen in hun dagelijkse werk te omarmen, zich eraan aan te passen en er gebruik van te maken.

Wanneer een organisatie erin slaagt met succes veranderingen door te voeren, zijn de beloningen onmiskenbaar.

Hebt u hulp/ondersteuning nodig bij uw uitdagingen op het gebied van verandering en transformatie?

SPRING TODAY levert de Verandering & Transformatie experts die de taal van de organisatie spreken en de uitdagingen en complexiteit van de context begrijpen. Zij verbinden, creëren beweging en zetten een route uit naar "de organisatie van morgen!

Blog - contactverzoek