Verandering gebeurt meestal alleen als er een duidelijke behoefte aan is. Een "brandend platform", variërend van "we kunnen efficiënter werken" tot "het voortbestaan van onze organisatie staat op het spel".  

Zoals onderzoek consequent aantoont, change management speelt een grote rol in het daadwerkelijk bereiken van de transformatie die je voor ogen hebt. Het belangrijkste voordeel is dus duidelijk: een succesvolle transformatie. En alle resultaten die daarmee gepaard gaan. Of het nu gaat om een productiever personeelsbestand, meer tevreden klanten of een betere cultuur - al deze resultaten zullen uiteindelijk een positieve impact hebben op uw bedrijfsresultaten.

"Initiatieven met een uitstekende change management hebben 6 keer meer kans om de doelstellingen te halen dan initiatieven met een slechte change management."

(Prosci, 2020)

Maar naast de specifieke transformatieresultaten heeft het beoefenen van change management in een organisatie nog andere voordelen.
Laten we dat eens nader bekijken.

Een gedeelde visie op de toekomst

Een deel van het managen van verandering is het identificeren van waar het ons brengt. Samen met werknemers of andere belanghebbenden creëren we een gedeelde visie op de toekomst.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe krachtig dit is. Als we niet weten waar we naartoe gaan, zullen we nooit aankomen. Dus in staat zijn om een algemene richting voor het bedrijf uit te zetten en die te communiceren, is absoluut de eerste stap in onze zoektocht om die richting te bereiken.

Meer betrokken werknemers

Tevreden werknemers zijn een echte aanwinst. Onderzoek toont aan dat betrokken teams 17% productiever zijnminder verloop hebben en resulteren in 10% hogere klanttevredenheid.

Change management draait allemaal om de "menselijke kant van verandering". Ervoor zorgen dat werknemers op alle niveaus zich deel voelen van de verandering, deze begrijpen en - in het beste geval - er zelfs een voorstander van worden. Als dit goed wordt gedaan, kan change management de betrokkenheid van werknemers vergroten in plaats van verkleinen.

Meer betrokken werknemers

Veranderleiderschap en communicatie zijn cruciaal in een organisatieverandering. Waar bedrijfsfuncties soms expertise op dit gebied ontberen, leren leiders veel over communicatie tijdens een verandermanagement project.

Als jij, als leider in uw organisatie, wilt dat mensen zich betrokken voelen, is het bieden van duidelijkheid en transparantie een grote eerste stap. Zorg ervoor dat je de meest voorkomende vragen rond de transformatie beantwoordt (en blijft beantwoorden):

  • Waarom moeten we veranderen?
  • Wat betekent dit voor mij?
  • Hoe verankeren we deze verandering in onze huidige dagelijkse werkzaamheden?
  • Welk gedrag wordt er van mij verwacht?

Door dit te doen, kan een organisatie collectief beter worden in communiceren en dit vermogen benutten op andere gebieden. 

Binnen het budget blijven

Projectleiders aarzelen vaak om change management te gebruiken, omdat ze het eerder als een kostenpost zien dan als een investering. Toch wordt dit niet weerspiegeld in de gegevens.

Onderzoek van Prosci toont een duidelijke correlatie tussen uitstekende change management en het vermogen om binnen of onder het budget te blijven. Hetzelfde geldt voor het volgen van de planning. Dit kan worden verklaard door de extra tijd en kosten die gemoeid zijn met het overdoen van een deel van het werk wanneer een go-live van een verandering op weerstand stuit vanwege een slechte change management.

Het verandervermogen vergroten

Verandering is een vaardigheid. En zoals bij elke vaardigheid geldt: oefening baart kunst. Ja, er is een theoretische basis - zoals de change management modellen - die je best niet negeert. Maar tegelijkertijd is er geen kortere weg om een change management project uit te voeren en te ervaren hoe je organisatie erop reageert.

Dus met elke transformatie scherpt uw organisatie haar verandervermogen aan. Terugkomend op de VUCA-wereld is dit een van de slimste dingen die een toonaangevende organisatie kan doen om duurzaam succes te garanderen.

De voordelen van change management die we hebben onderzocht, zijn slechts het topje van de ijsberg. Elke organisatie, ook de uwe, heeft unieke uitdagingen en mogelijkheden voor verandering, gevormd door factoren zoals uw bedrijfscultuur, structuur, businessmodel enz. SPRING TODAY is er om u te begeleiden bij het vinden van de meest bekwame en gepassioneerde change managers voor uw organisatie en initiatieven. Wacht niet om de volgende stap te zetten naar een meer veerkrachtige toekomst.