blog-barbara-de-kok-sociale-innovatie

Sociale Innovatie begint bij jezelf!

Sociale Innovatie, twee woorden. ‘Innovatie’: nieuwe dingen uitproberen, risico’s nemen en stappen zetten in ontwikkelingen. ‘ Sociaal’: met anderen stappen zetten, duurzaam en in verbinding staan met anderen. Voor mij is Sociale Innovatie meer dan de optelsom van deze twee woorden. Een bijzonder proces, waarin je jezelf kwetsbaar opstelt en je hart voor 100% inzet en openstelt om gezamenlijk een prachtige ontwikkeling door te maken. Voor mij is sociale innovatie dan ook een proces om gezamenlijk stappen te zetten op een onbekende weg. Gezamenlijk op reis gaan binnen de organisaties, waarbij ik, opdrachtgevers en alle betrokkenen bereid zijn te vallen en weer op te staan. In die reis zet ik mij met hart en ziel in! Sociale Innovatie begint bij jezelf!

Van huis uit heb ik niet automatisch geleerd om mijn hele hart in interactie met mensen te tonen. Ik heb geleerd mezelf te beschermen achter een muur en liet daarbij niet mijn hele hart zien. Als het emotioneel lastig werd, haakte ik af. Ik committeerde me niet voor 100%. Zo leerde ik het risico op blauwe plekken te minimaliseren. Tegelijkertijd klopt mijn hart zo sterk en is het door die bescherming nog zo puur. “In elke ontmoeting kun je je hart helen”, zei iemand tegen mij. Als begeleider van organisaties en coach ervaar ik dat bij de organisaties die ik begeleid of waar ik heb gewerkt. Vele liefdevolle ontmoetingen, zowel in werk als privé, leerden me dat je hele hart inzetten het meest effect heeft. En zoals zo vaak: de grootste risico’s leveren wel het mooiste rendement op. Ik heb ervaren dat het de moeite waard is om deze risico’s te nemen! Ik geloof namelijk dat je dan werkelijk groeit als mens en dus ook groeit in de reis van de constante veranderingen en samenwerkingen binnen organisaties. Zo sta je stevig en ben je wendbaar, zowel als persoon, team en organisatie.

Het proces van je hart voor 100% open stellen is een bijzonder proces met allerlei vragen. Durf ik het helemaal te laten zien aan de ander? Wat ziet die ander dan? Komt die ook met een heel hart? Als de ander met een half komt, laat ik dan ook een deel zien? Of blijf ik mijn hele hart laten zien en neem ik het risico van afwijzing mee? Als ik mezelf helemaal laat zien, ziet de ander niet alleen mijn onafhankelijke, zekere buitenkant, dan ziet de ander ook mijn onzekere binnenkant. Dan deel ik wat er in mijn wolkje van gedachten zit. In mijn hoofd zit de angst om afgewezen te worden, het niet goed te doen en voor dom versleten te worden. In mijn hart zit altijd de behoefte om aardig gevonden te worden. En de professional in mij heeft de drang om de controle te willen houden. Als ik mijn gedachten laat zien, laat de ander dan ook zijn gedachten zien? En als ik mij kwetsbaar opstel en de ander zich sluit, trek ik me dan terug of sla ik iemand een blauw oog om niet mijn eigen pijn en angst te hoeven voelen?

Ik ben in een aantal opdrachten met organisaties en teams gestart om mijn hele hart in te zetten. Zo heb ik ervaren dat de kwetsbaarheid en openheid van mij juist de weg opent voor ontwikkeling. Het breekt gesprekken open en biedt ruimte voor een gesprek over waarden in een team en aandachtspunten in de samenwerking. Zo ontdekken we hoe we elkaar kunnen ondersteunen om uiteindelijk het team beter kunnen laten functioneren. Daarmee ontstaat er een basis om met elkaar te werken en gezamenlijk als team te groeien. En basis voor succesvolle veranderingen.

Ik heb geleerd dat ik een ander niet kan dwingen om zijn of haar hart te openen. Ik heb geleerd dat ik wel het initiatief kan nemen mijn hart te openen in een samenwerking. Het effect is vaak dat de ander op zijn of haar eigen tempo, op zijn of haar eigen manier, ook het hart opent en 100% inzet. Op zo’n moment mag ik getuige zijn van een schitterende gebeurtenis. Samenwerking in teams wordt zoveel sterker en er ontstaat een basis om gezamenlijk stappen te zetten op een onbekende weg. Sociale Innovatie!

Een team waarmee ik gewerkt heb was zo bang om blauwe plekken op te lopen dat ze liever hun hart achter een muur lieten staan in contact met elkaar. Ze durfden elkaar niet te vertellen dat ze teleurgesteld waren als ze na een week vakantie zagen dat zaken waren blijven liggen. Tegelijkertijd wilden ze graag meer verbinding in het team, elkaar helpen in groeien en zo de inhoud verder brengen. Die inhoud was hun gezamenlijke passie. Doordat ik me kwetsbaar opstelde, mijn hart opende en achter de muur vandaan haalde, kon ik vertellen welke gedachten en gevoelens ik had. Door de gedachten en gevoelens van elkaar te weten, kunnen er werkelijke en oprechte ontmoetingen plaats vinden. In de muren van de teamleden, die ooit zo nuttig waren, kwamen barsten. Ze gingen delen wat hun gedachten, verwachtingen en gevoelens waren. De bereidheid om te proberen, met elkaar op pad te gaan en risico’s te nemen. Sleutels voor dit team waren: de gedeelde waarden zoals openheid en humor en de passie om de inhoud verder te willen brengen.

Sociale innovatie begint bij jezelf, het begint bij je eigen hele hart open zetten, bereid zijn risico te lopen en toegankelijk en ontvankelijk zijn voor de ander. Patronen te ontdekken, de bereidheid om naar waarden en patronen van jezelf, de ander en die tussen elkaar te kijken Dit vraagt om samen op te reis gaan, te vallen en weer op te staan en prachtige momenten te vieren. Het vraagt jouw hart tegen het hart van de ander te zetten. Het rendement is enorm en intens! Ik wens iedereen daarin een prachtige reis!

SPRING TODAY organiseerde op 23 mei Het Sociale Innovatie Event ‘Sociale Innovatie als Winnende Strategie’. Een enorm geslaagd event in de vorm van een Social Innovation Lab.

Meer weten?

Wil je met ons van gedachten wisselen over dit artikel of onderwerp? Neem contact met ons op via info@springtoday.nl.

Over SPRING TODAY

SPRING TODAY is een interim, search & consultancy organisatie met dé beste experts op het gebied van Change & Transformation. Wij helpen de top 100 organisaties, nationaal en internationaal, in de transformatie naar ‘de organisatie van morgen’. Samen met onze gepassioneerde Change & Transformation professionals is het onze drive om de veranderkracht, en daarmee het succes van de organisatie te vergroten! Om zo, als organisatie voorop te kunnen blijven lopen in de markt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.