‘Een dienende leider heeft echt het meeste effect op innovatie’ – Henk Volberda

Volgens Hoogleraar Innovatie Henk Volberda is innovatie voor veel bedrijven lastig en dat komt doordat ze veelal gefocust zijn op technologie. Veel organisaties denken dat er veel werk over genomen gaat worden door robots, maar dat valt allemaal wel mee, aldus Volberda. Investeer juist in je personeel! Hij vertelt zijn verhaal aan managementimpact.nl.

In Volberda’s nieuwe boek Innovatie jij.nu, gaat hij in op innovatievraagstukken binnen organisaties. ´Niet de robots, maar wij zijn aan zet’ draagt het boek als ondertitel. ‘Je ziet bij bedrijven die inzoomen op technologie zoals robots, 3D printing, kunstmatige intelligentie, big data en ga zo maar door, dat hun personeelsbestand inkrimpt met ongeveer zes procent. En je ziet dat bedrijven die tegelijkertijd investeren in technologie én ook in andere manieren van managen en organiseren, juist een groei in het medewerkersbestand hebben van meer dan acht procent. Dat neemt echter niet weg dat robots banen gaan overnemen, zeker in de administratieve en kantoorfuncties, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er ook nieuwe banen worden gecreëerd door de robotisering. Maar wel heel andere banen’, denkt Volberda.

En daarbij een belangrijke voorwaarde: er moet wel innovatie komen. ‘In de meeste bedrijven waar ik kom… gisteren had ik ook weer een sessie bij een organisatie in de bouwsector, die hebben dan zo’n robot en dat leidt tot efficiencyslagen, maar dat gaat heel lastig, er is veel weerstand. Ik denk dat de meeste bedrijven het niet goed aanpakken.’

Volberda roept op om in de zachte kant van innovatie te investeren. Dat betekent dat organisatie in zaken moeten investeren als leiderschap en organisatievorm, vaardigheden van medewerkers, of cocreatie met partners. ‘Als je kijkt naar innovatiesucces wordt een kwart bepaald door je investeringen, R&D en IT, maar driekwart van innovatiesucces wordt bepaald door je leiderschapsstijl, manier van organiseren, en de inrichting van de arbeid. Dus eigenlijk is dit boek een pleidooi om daar eens aandacht aan te besteden,’ aldus Volberda.

 

De schrijf van vijf voor innovatie

Zo ontwikkelde Volberda de Schrijf van vijf voor innovatie, en richt zijn aandacht dan veelal op nummer twee van de lijst: leiderschap. ‘Er twee extreme vormen van leiderschap: transactioneel leiderschap, dat vooral is gericht op het behalen van doelen, vermijden van fouten en wat leidt tot controle en beheersing, en niet leidt tot meer innovatie, omdat het meer van hetzelfde is. Aan de andere kant van het spectrum staan dan transformationele leiders die wel een grote verandering teweeg kunnen brengen, maar is het nog maar de vraag of ze organisaties innovatiever kunnen maken’, betoogt Volberda.

 

Schrijf van vijf voor innovatie

  • Technologie
  • Dienend leiderschap
  • Platte organisaties
  • Slimmer werken
  • Co-creatie

 

Een dienend leider heeft het meest effect op innovatie. Volgens Volberda zeggen veel mensen dat ze een dienend leider zijn, maar dat kan helemaal niet, als je een dienend leider bent dan cijfer jezelf als feite weg. Bij goed lopenede bedrijven zeggen vaak de managers ‘dat komt door mij’. Echter stelt een dienend leider zijn medewerkers helemaal centraal en is hij/zij heel erg gefocust op persoonlijke ontwikkeling. Op zulke momenten zie je dat medewerkers dat waarderen, daardoor ze verantwoordelijkheid nemen en dan met nieuwe ideeën komen. Dienend leiderschap werkt vooral goed in een klein verband.

Zo zegt hij, ‘als een CEO van een groot bedrijf zegt dat hij een dienend leider is, dan kan dat per definitie niet, want daarvoor moet hij zijn mensen kennen, moet hij met ze interacteren, en als het heel groot wordt, is dat onmogelijk om te doen’.

Toch werkt dienend leiderschap niet alleen in kleine organisaties. ‘Het werkt ook in grotere organisaties, maar dan moet je het opknippen in kleinere cellen. Eckard Wintzen noemde dat de cellenstructuur, maar tegenwoordig noemen we dat de holocratie, of het spotify-model, zoals bij ING. En dan zijn er geen managers, maar alleen maar cirkels, die heel erg taakgericht zijn en waarbinnen mensen rollen vervullen. Veel techbedrijven in Sillicon Valley werken volgens het holocracy model,’ aldus Volberda.

 

Ook ziet Spring Today het belang van innovatie binnen organisaties en stimuleert dit! Het beste uit jezelf en je organisatie halen is wat wij in onze DNA hebben. Zo zorgen wij voor de Change & Transformatie experts die de taal van de organisaties spreken, begrijpen wat de uitdagingen van deze tijd zijn en hoe ze een winnende/succesvolle organisatie kunnen bewerkstelligen. Professionals die zorgen voor de juiste richting, beweging creëren en een route inzetten naar ‘de organisatie van morgen!’

Ben jij op zoek naar de juiste professional?

Neem dan contact met ons op info@springtoday.nl

 

Over SPRING TODAY

SPRING TODAY is een interim, search & consultancy organisatie met dé beste experts op het gebied van Change & Transformation. Wij helpen de top 100 organisaties, nationaal en internationaal, in de transformatie naar ‘de organisatie van morgen’. Samen met onze gepassioneerde Change & Transformation professionals is het onze drive om de veranderkracht, en daarmee het succes van de organisatie te vergroten! Om zo, als organisatie voorop te kunnen blijven lopen in de markt!

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *