Design Thinking Spring Today Autumn College

Deel 2: Design Thinking, de heilige graal of is er meer nodig?

In onze vorige blog Design Thinking, wat vraagt dat van jou, sprak Michiel Prins over dat Design Thinking vooral succesvol kan worden ingezet als je je bewust bent van jouw eigen overtuigingen.

De belofte van Design Thinking is dat je met de inzet van Design Thinking complexe uitdagingen kunt oplossen. Ze richten zich altijd op de eindgebruiker, de klant en het gaat uit van het maken van veel iteraties door onderzoeken en experimenten.

Veel nieuwe inzichten en vooral heel veel energie!

Design Thinking is bedacht door mensen die vooral werken vanuit hun rechterhersenhelft: design, industrieel ontwerp, intuïtief. In het bedrijfsleven, waar Design Thinking inmiddels behoorlijk populair is, vinden we veel mensen en organisatiestructuren die vanuit de linkerhersenhelft opereren: proces, logisch en rationeel.

In Design Thinking sessies wordt ook de rechterhersenhelft aan het werk gezet en dit levert vooral tijdens de sessies veel nieuwe inzichten op en niet te vergeten: heel veel energie! De zaadjes zijn gepland van een ‘andere, een nieuwe mindset’ en de oplossingen zijn bedacht.

Nu kan het proces van implementeren beginnen. Of toch niet?

Design Thinking als mindset

De implementatie wordt gestart? Aha, we zijn weer terug bij het lineaire, linkerhersenhelft denken. Niets mis mee, maar precies dát is niet de bedoeling als je met Design Thinking aan de slag gaat. We gaan niet meer van A naar B, maar zijn al in de sessies gestart met een iteratief proces.

Je hebt het misschien al eerder gehoord: Design Thinking is een mindset en daarmee raken we precies de kern van het wel of niet succesvol opvolgen van dat wat in de sessies is aangewakkerd.

Design Thinking de start van een ‘cultuurverandering’?

Eenmaal terug in de organisatie, waar het (samen)werken niet anders gaat dan voor een Design Thinking sessie, zien we dat de energie van deze sessies snel overgaat tot de orde van de dag. En wordt op een lineaire manier de implementatie van de bedachte ideeën gestart. Dat is jammer, want Design Thinking bedenkt niet alleen oplossingen voor complexe uitdagingen, het zet direct een andere manier van kijken én samenwerken in gang.

Een klant van mij gaf onlangs een de feedback: “Ik had niet verwacht dat als je de medewerkers betrekt bij je uitdagingen er zoveel oplossingsmogelijkheden konden worden bedacht, wauw!”

De inzet van Design Thinking kan namelijk veel meer opleveren dan alleen oplossingen voor complexe uitdagingen:

  • Mensen voelen zich veel meer betrokken, medewerker tevredenheid
  • Mensen kunnen een bijdrage leveren vanuit hun eigen talenten
  • De organisatie wordt wendbaarder
  • Mensen leren kijken door diverse brillen, waardoor er meer verbinding en begrip ontstaat

Design Thinking is wat mij betreft de start van een cultuurverandering, een andere manier van kijken én samenwerken: een andere mindset, waarbij dat wat is aangewakkerd in de sessies vooral verder tot bloei mag komen eenmaal terug in de organisatie.

Meer weten? 

Solita Bruning houdt zich bezig met vraagstukken over sociale innovatie, verandering, HRM en cultuur. Ze schreef deze blog in samenwerking met SPRING TODAY. Wil je met ons van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem contact met ons op via info@springtoday.nl.

Over SPRING TODAY

SPRING TODAY is een interim, search & consultancy organisatie met dé beste experts op het gebied van Change & Transformation. Wij helpen de top 100 organisaties, nationaal en internationaal, in de transformatie naar ‘de organisatie van morgen’. Samen met onze gepassioneerde Change & Transformation professionals is het onze drive om de veranderkracht, en daarmee het succes van de organisatie te vergroten! Om zo, als organisatie voorop te kunnen blijven lopen in de markt!

Wil jij jouw creativiteit prikkelen? Vraag hier dan ons SPRING Out-of-the-box Doeboek aan. In dit boek vind je werkvormen en formats die je uitdagen en stimuleren om samen tot betere ideeën te komen! En daarnaast inspireren we je graag met tips, waardevolle artikelen en nieuws over onze events.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *