CMP 2 – Ben je een Change Leider of Change Begeleider?

Tegen welke verander vraagstukken loop jij aan? En ben je een Change Leider of Change Begeleider?

Na geslaagde eerste sessies van het Change Management Platform NL keken we erg uit naar de vervolg sessie. Samen met de Change Leads van de meeste Nederlandse Multinationals, zoals ASML, Heineken, Cargill en FrieslandCampina hadden we weer een mooie sessie waarin elkaars challenges gedeeld werden. Super waardevol en leerzaam om dit met peers te doen! En gaaf om dit mogelijk te maken en te faciliteren vanuit Spring Today! Het is een club gepassioneerde mensen die hun organisatie echt verder willen helpen naar een next level.

Vooral de ‘Hoe’ vragen waren de vorige keren naar voren gekomen als belangrijkste uitdagingen. Daarom hadden we dit keer Anne Kloosterboer uitgenodigd om ons mee te nemen in het framework dat zij beschrijft in haar boek ‘De Notenkraker, 40 herkenbare veranderdillema’s’ (dat in Q2 2020 voorjaar verschijnt). Het was een inspirerende sessie met veel herkenbare dilemma’s en vele nieuwe inzichten!

Om jullie mee te nemen in de veranderdilemma’s die de multinationals ervaren, bijgaand een kort verslag van de resultaten uit deze sessie!

Organisatie-verandervraagstukken

Wat je ziet is dat belangrijke veranderingen plaatsvinden op de kruispunten in de levenscyclus van een organisatie. We spreken dan over organisaties in de startfase, groeifase, volwassenheidsfase en de beëindigingsfase. De multinationals die meededen aan de sessie zitten allen in de volwassenheidsfase. De belangrijkste verandervraagstukken die momenteel spelen bij deze organisaties zijn in volgorde van belangrijkheid:

 • Cultuurverandering
 • Bouwen van nieuwe capabilities/verandervermogen
 • Wijziging van koers/strategie
 • Wijziging van operating model/organisatiestructuur
 • Introductie nieuwe processen/systemen/manieren van werken

Aan de hand van deze categorieën gingen de Change Leads met elkaar in gesprek en werden de dillema’s besproken waartegen aan wordt gelopen. Het is interessant om te zien hoeveel herkenbaarheid er over en weer is tussen de organisaties.

Jouw rol

Een ander interessant perspectief om te onderzoeken is: Welke rol neem je aan in het veranderproces? Anne Kloosterboer beschrijft hiervoor in haar boek twee rollen die je kan aannemen en beide rollen zijn heel erg belangrijk om in het veranderproces belegd te hebben; de Change Leider en de Change Begeleider. De Change Leider leidt veranderingen met hoofd en hart via inspiratie, gesprek en besluitvorming. De Change Begeleider orkestreert de veranderreis door zowel proces als inhoud te begeleiden. Wat opviel is dat de meeste aanwezigen zichzelf plaatsten in de rol van Change Begeleider, wat ook een hele logische is vanuit hun positie en opdracht. Maar dat ze ook af en toe de rol van Change Leider oppakten. De valkuil is dat je als procesbegeleider op de stoel van Change leider gaat zitten en vica versa. Dit gebeurt als één van de twee rollen niet goed wordt opgepakt door de aangewezen personen hiervoor. Hiermee doet dat afbreuk aan de impact die je genereert en het uiteindelijke succes van de verandering. Dus het is heel belangrijk om beide rollen goed te beleggen en je regelmatig af te vragen of de aangewezen personen hun rol goed invulling geven. Zeker als naamgeving van de functietitel soms voor verwarring zorgt; “jij bent toch de change lead, dan kan ik het change leiderschap toch aan jou delegeren”?

 

Samen aan de slag gaan met verschillende organisatievraagstukken en alle challenges die daarbij horen. De Change Leads gingen weer naar huis met nieuwe inzichten en plannen. Dat SPRING TODAY hieraan kan bijdragen is erg bijzonder en ook enorm belangrijk. We kijken uit naar de volgende sessie!

Meer weten?

Ben jij klaar voor verandering in jouw organisatie? Wil je meer weten over De Notenkraker, of heb je vragen of dit onderwerp. Neem contact met ons op via info@springtoday.nl

Over SPRING TODAY

SPRING TODAY is een interim, search & consultancy organisatie met dé beste experts op het gebied van Change & Transformation. Wij helpen de top 100 organisaties, nationaal en internationaal, in de transformatie naar ‘de organisatie van morgen’. Samen met onze gepassioneerde Change & Transformation professionals is het onze drive om de veranderkracht, en daarmee het succes van de organisatie te vergroten! Om zo, als organisatie voorop te kunnen blijven lopen in de markt!

2 antwoorden
 1. Twan Houben
  Twan Houben zegt:

  Mooi onderscheid tussen een verandering leiden of begeleiden. Wat ik nog in de leiding van een verandering toe zou willen voegen is “(big) data”.

  Een Change Leider leidt verandering met hoofd en hart via inspiratie, (big) data, gesprek en besluitvorming. Die data zijn voor een leider in crisistijd erg belangrijk, is mijn ervaring. Vooral om het toekomstperspectief van de organisatie scherp te krijgen en om zijn/haar inspiratie te (kunnen) onderbouwen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.