Wat een gegrilde kip je kan leren over verandermanagement

In alle comfort buiten je comfortzone

Vakanties zijn uitermate geschikt om te reflecteren op veranderingen, ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen op je werk. Juist door er zo min mogelijk mee bezig te zijn. Je onderbewustzijn kan dan, zonder dat je het merkt, lekker zijn gang gaan. Terwijl jij van zon, water en een mooie omgeving geniet. Je ziet dingen die je niet dagelijks ziet, je doet dingen die je niet dagelijks doet. Sommigen gaan daarbij ook wel eens per ongeluk net iets te ver buiten hun comfortzone. Al vakantie vierend beleef je avonturen en soms valt er daardoor een kwartje. Of een ander buitenlands muntje ….

Het kwartje

Mijn muntje viel na een enerverende raftingtocht op de Zambezi in Zambia. Bij Livingstone verwonderde ik mij over het geweld waarmee het water zich onder bij de waterval verzamelt in “de boiling pot” en zich vervolgens door een nauwe kloof perst. Mijn verwondering werd nog groter toen ik daar een aantal, in mijn optiek suïcidale mensen, in een rubberbootje zag stappen. Ik ontdekte dat je er dus niet alleen naar kan kijken, maar er ook zelf kan gaan raften. Weliswaar niet geheel ongevaarlijk. Met zijn class IV en V Rapids is het een van de heftigste stukken rivier om te raften. In het juiste seizoen heb je echter een redelijke kans om te overleven ☺ Ik schreef mijzelf de volgende dag in. Wat is het soms heerlijk om naïef te zijn. Gelukkig kreeg ik een safety breefing. Een lange uitleg waarvan één ding bij mij bleef hangen: “Be aware of the chicken roast position!” Dit refereerde aan een kip aan het spit die maar rondjes blijft draaien om zijn eigen as. Hetgeen je namelijk overkomt wanneer je overboord valt en in een draaikolk terechtkomt.

Hoe je instinct je erin laat stinken

Je instinct zegt je in een draaikolk om te gaan zwemmen. Maar waarschuwden de gidsen: “Hoe meer je zwemt in deze benarde situatie, hoe langer je vast blijft zitten onder water. Het water heeft dan veel grip op je en laat je eindeloos tollen en draaien.”
Wat de enige uitweg is? Jezelf zo klein mogelijk maken en vooral niet zwemmen. Je reddingsvest trekt je dan vanzelf omhoog. Met deze kennis ben ik het raft opgegaan. En zoals je al verwachtte, de eerste stroomversnelling liet mijn boot volledig omslaan en bracht mij keurig in de chicken roast position.

De kick van leren overleven in een nieuwe omgeving

Na een paar seconden zwemmen en vechten om weer boven te komen, die voor mij meer op minuten leken, raakte mijn adem op en begon een lichte paniek toe te slaan. Ik zat nog steeds onder water en had geen enkele controle. Toen schoot het beeld van de chicken roast mij voor de geest. Ik had me tijdens de uitleg echter niet gerealiseerd dat niet zwemmen bij verdrinkingsangst best een uitdaging is. Je instincten en angsten zijn verdraaid eigenwijs. De uitleg werkte echter. Ik kwam door een paar seconden rust boven drijven en had enkel een flinke slok Zambezi (ook wel Slambezi genoemd) water binnengekregen. De rest van deze bloedstollende rit heb ik alleen maar met heel veel plezier beleefd. De kick die het gaf de chaos te overwinnen was groot en gaf me vertrouwen om de rest van de rit zonder angst en met heel veel plezier te ervaren. Ik wist nu hoe ik in deze nieuwe “white water” omgeving kon overleven.

Be aware of the chicken roast

Teruggekomen van vakantie op een van mijn opdrachten bemerkte ik dat veel mensen op hun werk onbewust in diezelfde “chicken roast position” zitten. Ze willen groeien in hun rol, meegaan in alle veranderingen, maar werken zichzelf onbewust en instinctief tegen. Tijdens verander- en ontwikkeltrajecten ervaart men dat er een tandje bij moet omdat de “oude rol” en de reguliere werkzaamheden niet vanzelf ophouden te bestaan. Ze vallen daarbij terug op hun instinct en doen meer van wat ze daarvoor al deden. Nog harder rennen in plaats van veranderen. Dubbel zo hard werken zonder echt succesvol te zijn. Dat houd je niet eeuwig vol.

In alle drukte en hectiek van het werk is het soms lastig om op de juiste manier afstand te nemen en te reflecteren op gedrag want er is geen tijd. Daarom helpt het soms als iemand je wakker schudt uit je eigen wereld met een aansprekend voorbeeld waar je in tijden van hectiek toch even aandacht aan kunt schenken. Zodat je, als je weer eens kopje onder dreigt te gaan, je ook weer boven komt drijven. Organisaties en mensen die willen of moeten veranderen en ontwikkelen, die uit de comfortzone gaan, zullen ermee te maken krijgen. Het wiel dan zelf uitvinden, kost soms net een kwartje te veel.

Tips:

  • Ga naar een “safety breefing”
   Laat je bijpraten over wat er kan en gaat gebeuren in verander- of ontwikkeltrajecten. Ga het wiel niet zelf uitvinden.
  • Durf je oude gewoonten los te laten
   Houd je niet vast aan de boot. De stroming rukt je schouder uit de kom of je komt tussen de boot en de rotsen bekneld te zitten.
  • Roei samen, vertrouw op elkaar.
   Mensen overschatten soms hun kracht en denken alles alleen te moeten doen. Als ieder zijn eigen richting bepaalt, kom je nergens. Samen sta je sterker. Als je samen een doel zet, kun je daar naartoe roeien. Durf te kiezen. Je kunt dan wellicht net een rots ontwijken.
  • Enjoy the ride
   Sta tussen de stroomversnellingen ook eens stil bij het mooie landschap en wat je al bereikt hebt samen. Tijdens verandertrajecten kan je veel leren, ook over jezelf.
  • Be aware of the chicken roast position…
   Creëer gesprekken en momenten om even te reflecteren. Intern of extern. Maar zorg dat je niet blijft doorwerken zonder dat je weet wat onder of boven is. Gebruik je eigen reddingsvest om je weer naar boven te trekken.

Wil je je medewerkers behoeden om niet kopje onder te gaan met aankomende veranderingen? Neem dan gewoon contact op voor een vrijblijvend kopje koffie.

Meer weten?

Wil je met ons van gedachten wisselen over dit artikel of onderwerp? Neem dan contact met ons op via info@springtoday.nl.

Over SPRING TODAY:

SPRING TODAY is een interim, search & consultancy organisatie met dé beste experts op het gebied van Change & Transformation. Wij helpen de top 100 organisaties, nationaal en internationaal, in de transformatie naar ‘de organisatie van morgen’. Samen met onze gepassioneerde Change & Transformation professionals is het onze drive om de veranderkracht, en daarmee het succes van de organisatie te vergroten! Om zo, als organisatie voorop te kunnen blijven lopen in de markt!

Vraag hier ons nieuwe SPRING TODAY Veranderboekje aan! Een verhaal over een punt en veranderen met impact…… Nieuwsgierig? Stap in en ga mee! En daarnaast inspireren we je graag met tips, waardevolle artikelen en nieuws over onze events.

2 antwoorden
 1. Andrea Bakker
  Andrea Bakker zegt:

  Super leuke blog!
  En reflecteren op hoe je oude gedrag en patronen ook werkelijke verandering ook onbewust kunnen tegenhouden, blijf ik interessant vinden. Reflectie als nieuwe succesgewoonte en je kunt op allerlei manieren reflecteren inbouwen in het werk. Zelf gebruik ik vaak de jump movement methode.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.