‘Never waste a good crisis’, Peter de Wit -Senior Partner McKinsey & Company- over leiderschap tijdens een crisis

Een schok

Een ‘schok’, dat was het eerste woord wat er bij Peter de Wit opkwam toen COVID-19 ook Nederland bereikte. Hij voegt toe ‘je probeert op alles voorbereid te zijn, maar dit had niemand verwacht.’

McKinsey & Company is trusted advizor voor CEO’s van organisaties wereldwijd. Tijdens het intreden van de pandemie hadden deze CEO’s veel vragen: Hoelang gaat dit duren? Wat is het effect op de economie? Hoe gaan we herstructureren? Moeten we kosten reduceren? Hoe beschermen we onze mensen? Maar ook heel belangrijk: Wat zijn de kansen? De sterke bedrijven zijn eerder naar die stap gegaan! Wel belangrijk om te weten dat de ene bedrijfstak natuurlijk meer geraakt wordt dan de ander. Hoe gaan we hier sterker uitkomen dan dat we erin zijn gegaan? Bijvoorbeeld door vast te houden aan dingen die we ten goede hebben overgehouden aan de coronatijd. Neem thuiswerken, we vonden het eerst heel vervelend en nu is dit ‘het nieuwe normaal’.

De grote klappen zitten bij kleine tot middelgrote bedrijven, volgens Peter de Wit. ‘De Nederlandse economie draait toch wel op klein tot middelgrote bedrijven’. Dat is belangrijk om te weten. Dit zorgt natuurlijk voor werkloosheid, ook als de markt weer aantrekt. ‘Dit kan best wel een paar jaar duren, langer dan mensen denken’. Volgens Peter de Wit gaat het echte ‘nieuwe normaal’ pas in als we het coronavirus onder controle hebben.

Peter de Wit

Drie belangrijke leerpunten

McKinsey & Company heeft een goed overzicht wat er in elk continent gebeurt. ‘In Europa hebben we een enorme kans gemist door niet goed samen op te trekken’. Volgens Peter de Wit zijn de vaccins een goed voorbeeld, iedereen maakt deals en wij zitten nog te overleggen. Nederland speelt nu een mooie rol in produceren van vaccins.

Volgens Peter de Wit zijn er drie belangrijke leerpunten voor organisaties die hij meeneemt in zijn ervaring uit andere continenten en landen kijkend naar deze crisis:

  • Snel reageren: Niet aarzelen, neem de maatregelen die je moet noemen. Never waste a good crisis.
  • Toch weer snel vooruitkijken: Kijk waar de kansen liggen. Waar zitten de pareltjes? Dat kunnen wij als Nederland terugkijkend naar onze geschiedenis. Als klein landje stoere dingen doen.
  • Dit is een humanitaire crisis: We moeten voor onze mensen zorgen. Dat gebeurt gelukkig wel in de meeste westerse landen. Dit is prioriteit nummer één.

 

‘Ik ben een naïeve optimist’

Hoe gaat het met McKinsey & Company? In het begin was dit net zoals in de rest van de wereld onzeker, toch hebben ze hun draai gevonden en gaat het goed met de organisatie! Peter de Wit zegt hierover ´ik kijk met veel vertrouwen naar de toekomst, ik ben een naïeve optimist.’

Wat heeft het met jou als leider gedaan? ‘Ten eerste angst, veel zorgen over gezondheid’. Daarna volgde voor Peter de Wit; nieuwe energie, nieuwe ideeën, maar ook zichzelf weer opnieuw leren ontdekken. Ik was veel op reist, altijd in de weer. Nu ben ik veel thuis ‘dit heeft mij als mens verreikt’.

 

 

Mooi en inspirerend verhaal van een leider in een crisissituatie, uit de serie podcasts NL2025 door Salem Samhoud. Podcasts met thema’s als gedrag, gevoelens en gedachtes van leiders in Corona tijd. Wil je de hele podcast luisteren? Klik dan hier. We zijn ook erg benieuwd naar jouw reactie op het verhaal van Peter de Wit, praat mee in de comments.

Ter lering en inspiratie verspreiden wij graag interessante artikelen en podcasts verder binnen ons netwerk om op deze wijze kennis en expertise in verandering & transformatie te versnellen en impact te maken op het verandervermogen, wendbaarheid en veerkracht van organisaties en professionals.

 

Meer weten?

Meer weten? Voor meer informatie klik hier. Heb je vragen of wil je je inschrijven? Neem contact met ons op via info@springtoday.nl 

 

Over SPRING TODAY

SPRING TODAY is een interim, search & consultancy organisatie met dé beste experts op het gebied van Change & Transformation. Wij helpen de top 100 corporates in Nederland en België, de zorg en de publieke sector  in de transformatie naar ‘de organisatie van morgen’. Samen met onze gepassioneerde Change & Transformation professionals is het onze drive om de veranderkracht, en daarmee het succes van de organisatie te vergroten! Om zo, als organisatie voorop te kunnen blijven lopen in de markt!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *