Crisistips vanuit CMP: Hoe creëer je verbinding binnen de organisatie?

De wereld staat op z’n kop sinds de coronacrisis. Om het virus te overwinnen houden we ons massaal aan de maatregelen. Deze maatregelen hebben vaak vele gevolgen. Afgelopen weken hebben de leden van het Change Management Platform, waar Changeleaders van de multinationals van Nederland aan zijn verbonden, veel contact met elkaar. Ze inspireren elkaar met de manier hoe zij omgaan met deze crisis binnen de organisatie. Zo zie je dat verbinding en elkaar inspireren, vooral in deze tijd, extreem waardevol en impactvol is.

Het CMP wil ook jou verder helpen in deze onzekere tijden. Daarom mogen we hier tips weggeven vanuit de multinationals.

Hoe blijf je zorgen voor verbinding?

De maatregel geldt: als het kan werk je thuis. Maar hoe hou je je medewerkers connected die niet aanwezig zijn op kantoor? Changeleaders zijn verschillende initiatieven gestart in het kader: hoe blijf je zorgen voor verbinding?

De multinationals zoeken deze verbinding vooral op teamniveau. Zo vertelt een changelead dat teams nooit zoveel verbinding hebben ervaren als afgelopen tijd! Dit zou komen doordat de frequentie van dagstarts & dagafsluitingen zijn toegenomen. Een organisatie vermeldt dat zij kleinere whatsapp groepen heeft opgezet, waarin foto’s worden gedeeld van een week thuis werken met leuke tips en tricks, vele moeten namelijk ook nog kinderen bezighouden. Medewerkers komen ook zelf met initiatieven zoals: pubquiz, challanges via Yammer en virtual drinks.

Voor verbinding met het hele bedrijf hebben de organisaties veelal een uitgebreid programma opgezet. Hier een greep uit verschillende programma’s.

Online meeting: Meetings vinden nu online plaats. Dit zorgt voor een hele andere dynamiek. Maar zijn juist in deze periode misschien nog wel belangrijker dan ooit en wordt hier momenteel ook veel tijd voor genomen. We zien dat er standaard momenten worden ingepland, op team niveau, maar ook op managementniveau of all-staff meetings. Dit zorgt voor een hoge betrokkenheid.

Filmpjes met messages/stand van zaken van senior leadership: Binnen enkele organisaties is het senior management ook dagelijks aan het filmen geslagen. Vooral boodschappen die breder gedeeld moeten worden schikken hier heel erg goed voor om via dit medium digitaal te verspreiden.

Webinars: Adviseren via webinars wordt veel gebruikt. Voor bijvoorbeeld leidinggevenden hoe ze effectief leiding kunnen geven op afstand. Omdat de isolatie niet alleen effect heeft op je werk, maar ook mentaal veel met je doet, bevatten programma’s ook webinars over dit onderwerp, gegeven door een bedrijfspsycholoog.

Coaches (extern): We zien dat organisaties vaak hulp inroepen van externe coaching. Werk en privé lopen nu erg door elkaar, externe coaching en mindfulness kan hierbij helpen. Ook worden er tips gedeeld door verschillende coaches om effectief thuis te werken.

Creativiteit: Ons creatieve brein wordt enorm aan het werk gezet! We zien organisaties met creatieve oplossingen komen. Neem bijvoorbeeld ‘bring your kids to work’ waarin kinderen van medewerkers aan elkaar worden voorgesteld! En werken samen aan tekeningen via Microsoft Whiteboard! Of er worden virtuele lunchmeetings gehouden, koffiepauzes, pubquizen, noem maar op!

Up to date: Tot slot is het belangrijk om de medewerkers op tijd te informeren, daarom houden de organisatie hun medewerkers zeker om de dag up to date middels een speciale nieuwsbrief.

Dit is een greep uit de verschillende programma’s vanuit de multinationals. Zo zie je dat er erg veel behoefte is aan verbinding. We zijn erg benieuwd naar jouw initiatieven, hoe ziet jouw programma eruit?

Meer weten?

Wil je met ons van gedachten wisselen over dit artikel of onderwerp? Neem contact met ons op via info@springtoday.nl.

Over SPRING TODAY

SPRING TODAY is een interim, search & consultancy organisatie met dé beste experts op het gebied van Change & Transformation. Wij helpen de top 100 organisaties, nationaal en internationaal, in de transformatie naar ‘de organisatie van morgen’. Samen met onze gepassioneerde Change & Transformation professionals is het onze drive om de veranderkracht, en daarmee het succes van de organisatie te vergroten! Om zo, als organisatie voorop te kunnen blijven lopen in de markt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *